Egypte en Svankmajer

Mubarak hanteerde gisteren de techniek die hij al eerder toegepast had, en die hij heeft afgekeken van Ceaucescu. Zoals Ceaucescu een paar honderd mijnwerkers betaalde om met bijlen, stokken enz. naar de hoofdstad te komen en daar op de demonstranten in te slaan, want het leger deed niets meer, zo betaalde Mubarak een paar duizend lieden (onder anderen leden van de politie en de geheime politie) om op de demonstranten in te slaan. Het leger deed  niets.

Als ik het goed heb ingeschat zal het Mubarak niet helpen. Hij gaat snel weg. Wat hij met zijn actie heeft bereikt is: a) de mensen vertrouwen hem nu helemaal niet meer; en b) de oppositie is nu verenigd: ‘Alles is beter dan dat zwijn.’

(Heeft iemand al eens gelet op de haardracht van Mubarak? En aan wie moest je toen denken? Juist. Berlusconi.)

Ik moest ook aan Tsjechoslowakije in 1968 denken, toen daar de troepen van het Warschau Pact binnenvielen. Ook toen deden de westerse landen niets. Mij heeft het flink aangepakt, ik begon zo goed en zo kwaad als het kon kennis te maken met Tsjechische kunstenaars. Daar bleken er veel van te zijn. Jan Svankmajer was er één van. Kijkt u eens naar dit filmpje uit 1989: http://www.youtube.com/watch?v=LuBwXfg3Mr4.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *