Een dramatische oorlogssituatie

In het doorgaans zo rustige Dirkswoud zijn nu krachten losgekomen, die beter… die beter thuis hadden kunnen blijven. Om nog eens kalm te overdenken wat nu te doen, om zich niet over te geven aan de horror waar men zich nu… waar men zich nu aan overgeeft. Ik houd helemaal niet van die drie-puntjes-stijl-van-schrijven (ik háát Céline), maar in dit geval zijn de verschrikkingen… te verschrikkelijk.
Ik zit nu (des avonds te 22.15 uur) verscholen achter een Hero fietsenstalling bij supermarkt C1000 aan de Zuidervaart, en het is op dit moment een gegooi van… ik denk straatstenen. Klinkers. Politie is niet te zien.
Wat wil het geval. Vanavond was er een voetbalwedstrijd tussen de RKVV Dirkswoud en FC Vrone uit Alkmaar. Uitslag: 0-1 voor FC Vrone. Weg kansen voor de Dirkswoudenaren, weg kansen op promotie naar de derde klasse. De twee grensrechters konden ontkomen, maar dat kon niet de scheidsrechter, de heer K. Beers, die de wedstrijd (op één moment na) keurig leidde. Was die goal buitenspel of was het een correct doelpunt? De grensrechter zwaaide met zijn vlaggetje… tenminste, dat meende ik te zien, maar dat zag de scheids niet. Dus die keurde de goal goed.
Op dat moment ontstond er een… pandomimium van spelers en ook toeschouwers die het veld oprenden en die het de scheidsrechter wel eens zouden willen vertellen.
De spelers van FC Vrone hebben gelukkig ook weten te ontkomen, maar de massa heeft zich verspreid over Dirkswoud om hun ongenoegen duidelijk te maken. Klínk, daar gaat alweer een ruit in, bij juwelier Kleinsma. En even verder wordt een auto omgegooid, de auto van notaris Slob. Elders in Dirkswoud zijn al berichten over brandjes. De massa komt nu ook steeds dichter bij de C1000! Klénk, báng, gruizel! De massa slaat aan het plunderen!
Het zal vannacht niet meer rustig worden, tenzij de bewakers van de orde hier tussen komen. Koing! Die was gericht op het Hero bord. Koing! Auw! Die was gericht op mijn schedel, en raak! Jongens, het was een zeer treurige wedstrijd (Koing!), met een duidelijke buitenspel (Koing!)… met een duidelijke buitenspelgoal. Maar om daar nu zó van over je toeren te (Koing!).

2 Reacties

  1. Je kunt zeggen wat je wilt Ben, maar het werkt wel die puntjes en die herhalingen. Het voegt toe, maakt de tekst sterker, zorgt voor meer attentiewaarde voor de lezer. Die bezwerende cadans, die repeterende woorden. En daar voeg jij dan nog subtiel wat italic, accenten en uitroeptekens bij. Maakt het levendig, attractief.
    Ja, als hetzelfde procede dan 300 bladzijdes doorgaat, dan verliest het vast aan kracht.

  2. @ Rigo. Céline gebruikte die drie puntjes ook in zijn oorlogsboeken, en ik dacht: kom, laat ik het ook eens proberen! Hij gebruikte die drie puntjes in bijna elke zin die hij neerpende (zodat je dingen kreeg als: ‘U… die niet van katten houdt… geteisem!’ enzovoorts), want hij dacht dat je op die manier de spreektaal het best benaderde.
    Dat mag zo zijn en zal zo wezen, het is toch een wat primitieve manier van werken. Als je duizend zinnen schrijft, hoef je geen duizend keren drie puntjes te gebruiken. Dat spreektaaleffect bereik je ook door op speciale plaatsen die drie puntjes neer te zetten, en verder gewoon door te gaan met je tekst. Dat heb ik geprobeerd te doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *