Een dame uit Suriname

– ‘Dat is mijn zaak… Slet?’
– Slet. Neutraal en grappig.
– Neutraal omdat het geen echte belediging meer is, tegenwoordig. En grappig… Omdat het toch nog helemaal over the top is?
– Mits correct gebruikt. Medewerkster A. zegt tegen medewerkster B. dat freelancer C. een klus geweigerd heeft omdat die morgen al af moet, terwijl er normaliter een week voor zou staan. B. zegt routinematig: ‘De slet.’
– Terwijl ze beiden niets weten over C.’s liefdesleven.
– Of zelfs vermoeden dat C’s liefdesleven helemaal niet spectaculair is.
– Dat is leuk. Dus je dacht?
– Even recapituleren. Ik dacht, dácht he, ik dacht: ‘Dat is mijn zaak, slet.’ Want die juffrouw van de kassa zei dat vijf stuks serviesgoed een vreemd aantal was. Maar daar heeft ze niets mee te maken. Die toevoeging van ‘slet’ gaf mij een binnenpretje. Dat kon ik gebruiken.
– Vijf is een heel raar aantal, dat vind je zelf toch ook?
– Natuurlijk. Idioot. Maar ik heb één vriendin en drie kinderen. Die borden en bordjes en kommen kostten gemiddeld 5 euro per stuk. 4 items maal 5 maal 5. Óf maal 6. Ik vind dat het verschil maakt of je 100 of 120 euro uitgeeft. That’s me. Had ik vijf kinderen gehad…
– Wat niet is kan nog komen!
– …
– Nee, daar willen we niet aan denken. Dan had je meteen aan twaalf gezeten. Een tussenweg is er niet.
– Waar het om gaat is dat ze er goed afkwam.
– Met in jouw gedachten slet genoemd te worden kwam ze er goed af?
– Zeker omdat het zo’n neutraal en grappig woord is, tegenwoordig dan. En ik was niet racistisch.
– Want ze was ook nog eens zwart?
– Hoe bedoel je ‘ook nog eens’?
– Eh… behalve dat ze een s*** was. Nee nee, ik snap het. Ze was waarschijnlijk beslist géén slet, maar absoluut zeker te weten wél zwart.
– Ja, en daar mag je natuurlijk geen grappen over maken.
– Welke grap had je in gedachten gehad?
– Ja, dat is ingewikkeld, maar er gaat wat door je heen hè, in je gedachten dan. Cherry.
– Cherry.
– Want ik kan die 120 euro óók betalen, als het moet. Maar ik wil dat juist niet. En ik denk dat ik vooral daarom ook meer te besteden heb dan veel Surinamers, omdat ik me keurig inhoud. Rationele afwegingen maak. Vijf koop als de sociale conventie om zes vraagt, maar ik wens zelf te bepalen aan welke sociale conventies ik me houd en aan welke niet. Ik verdien misschien maar iets meer dan de modale Surinamer, maar ik geef veel minder uit.
– Daar doe je goed aan. De kans dat een of andere slet van de serviespolitie thuis je keukenkastjes komt controleren is miniem.
– Dus dan denken we aan Cherry.
– Welke superracistische quote uit haar repertoire had je in gedachten?
– ‘Ik ben dan wel blank maar ik heb zwart geld op de bank.’
– Onsterfelijk. Vernietigend. Onredelijk. Ingewikkeld. Zinloos in deze context.
Je hoort hem veel te weinig.

1 reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *