Daar was nog geen ruimte voor


Aan het einde van de 19e eeuw stond Dirkswoud bekend als ‘hoofdstad van homeopathieland’. De Amsterdamse homeopathisch arts Willem van der Nerf (1853-1911) was er de aanstichter van, in zijn boekje De waarheid van de homeopathische behandeling. In dit boekje legde hij uit hoe de homeopathische middelen werden gemaakt: zorgvuldig de stof verdunnen en dan goed schudden (dat noemde hij potentiëren), en dit honderden keren herhalen.
Maar waarin verdun je je stof (bijvoorbeeld arsenicum)? In water natuurlijk. Dat moest wel schoon water zijn, en op een dag kwam Van der Nerf in Dirkswoud, stond bij de Noordervaart, nam een glaasje uit de Noordervaart, dronk het op en verklaarde dat dit het schoonste water was dat hij ooit had geproefd.
VDN N.V. werd opgericht, waarvan hij aan de bevolking van Dirkswoud de afkorting uitlegde: ‘VDN is niet Van der Nerf, maar Vier Dirkswouds Nering!’ Dit viel in goede aarde en de bevolking werd ingeschakeld bij het potentiëren. De oudere Dirkswoudenaren zullen zich de verhalen van hun opa’s en oma’s nog wel herinneren: die stonden zij aan zij te schudden met hun flesjes, het was een drukte van belang aan de Noordervaart. Helaas ontstond al snel de praktijk (Dirkswoudenaren zijn vooral nuchtere mensen) om gewoon je flesje te vullen met water. Punt. Kurkje erop en klaar. Want je gaat niet staan potentiëren en schudden, het schiet ook niet op.
Intussen was het een af en aankomen van die duizenden lege flesjes en de met water gevulde flesjes. De mensen zetten die flesjes, zodra ze gevuld waren met water, gewoon aan de waterkant en dit was VDN een doorn in het oog. Men heeft nog bij de Gemeenteraad geprobeerd om te komen tot een gezamenlijke ophaalplaats, maar daar was geen ruimte voor, aldus de burgemeester. De burgemeester wenste ook een schadeloosstelling voor de daling van het waterpeil in de Noordervaart, en dat was het einde van de homeopathie te Dirkswoud.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *