Alles was daar donker

BREKEND NIEUWS! Na 18 dagen van protesteren en demonstreren hebben de medewerkers van het Dirkswouds Gemeentelijk Museum het voor elkaar. Directeur Jan Vlijmen gaat weg! Adjunct-directeur Kees Vaandeldrager zei het zo op TV Dirkswoud: ‘In deze moeilijke tijden voor ons museum heeft de directeur besloten al zijn taken op te geven, en te vertrekken naar de badplaats Katwijk aan Zee. God zij met ons.’ Onmiddellijk steeg een groot gejuich op, op de Noordervaart, waar het nu een enorm volksfeest aan het worden is.
Jan Vlijmen werd 30 jaar geleden directeur van het museum en heeft sindsdien met strakke hand de leiding behouden. Nooit was er eens een expositie van licht- of bontgekleurde schilderijen, steeds waren er sombere, abstracte doeken te zien.  Toen hij ook nog eens de koffiepauzes afschafte, was de maat vol: één der medewerkers begon op Facebook een actie: ‘Vlijmen moet weg!’ Gevolg: demonstraties op de Noordervaart. Twee medewerkers bleven daar zelfs, om het momentum te behouden, 18 dagen lang in hun tenten zitten. ‘We gaan hier niet weg voordat Vlijmen vertrokken is!’ aldus één van de twee.
We proberen in het feestgedruis binnen te dringen en een medewerker aan te spreken: ‘Meneer? Hoe voelt u zich nu?’
‘Geweldig!’
‘En hoe doet Vaandeldrager het?’
‘Vaandeldrager is altijd een kopie van Vlijmen geweest, dus die moet ook vertrekken. Daar kunnen wij geen genoegen mee nemen. Maar nu is de gemeente aan zet. Wij eisen in elk geval transparante, vrije en eerlijke verkiezingen voor een nieuwe directeur. Maar we gaan nu verder met feestvieren!’
Het andere museum in Dirkswoud, Dirxwoudia, vreest voor soortgelijke ontwikkelingen als bij het Gemeentelijk Museum hebben plaatsgevonden. De directeur van Dirxwoudia kon niet reageren voor onze camera. Hij schijnt op zijn vakantieadres te verblijven.

3 Reacties

  1. Ah, een museum! Ik heb me wel ‘ns afgevraagd hoe het eigenlijk staat met de voorzieningen in Dirkswoud. De kerk is afgebroken, dat weten we. Maar een buurthuis? Een station? Een zwembad? Een sporthal? Een bibliotheeek? Een bioscoop? Moskee? Onderwijs, basischool, VMBO? Een VVV? Arbeidsbureau? Ziekenhuis? Cafetaria? (misschien naast Amperzat?), AZC? Haven? Enfin, bestaat dat hele Dirkswoud eigenlijk wel?!

  2. @ Peter. Het schijnt dat de heer Vlijmen te Katwijk aan Zee onwel is geworden. Volgens de geruchtenmachine zou hij in coma liggen.
    Het is overigens wel jammer dat die Egyptische revolutie alleen maar heeft geleid tot het vertrek van oom Hosni. De hele corrupte rest is gebleven, en zal ook blijven.

    @ Rigo. Dirkswoud heeft geen station en volgens een woordvoerder van Connexxion ligt Dirkswoud ‘te veraf voor het regionale busverkeer’. Ze hebben ook geen moskee, ook geen ziekenhuis, want de mensen leven daar gezond en vinden, met mij, dat je in het ziekenhuis een grotere kans op sterfte hebt dan thuis. Een arbeidsbureau? Dat moet ik nog eens onderzoeken. Een bioscoop zou ik er wel neer kunnen zetten, met mijn totale onkunde van het medium film. Een rijdende bibliotheek is er ook.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *