Zwagermans belofte

Joost Zwagerman verlaat het land als hij wordt verkozen tot Nationale Zondebok van 2011. De ex-schrijver is het zat om het mikpunt te zijn van pesterijen. Dat blijkt uit een telefoongesprek met zijn moeder, waarvan een opname in bezit is van de redactie van dit magazine.

Op de opname is een hevig geëmotioneerde Zwagerman te horen. Meermalen barst de ex-schrijver in snikken uit, waarbij zijn moeder hem probeert te sussen met woorden als ‘het valt toch allemaal best mee’ en ‘je hebt het vast verkeerd begrepen’. Maar Zwagerman is moeilijk op andere gedachten te brengen. ‘Ik word zo moe van dit land moeder’, roept hij tussen zijn tranen door. ‘Iedereen die ook maar een beetje anders is dan de rest, wordt genadeloos afgestraft. Ik heb er geen zin meer in. Met mijn boeken heb ik getracht het land op te lichten uit de modder, maar ik word steeds weer teruggezogen. Nou, als het zo moet dan hoeft het niet meer van mij. Dan verzuipen ze er maar in!’

Noot van de redactie
Hoe serieus het dreigement van Zwagerman is om Nederland te verlaten, is moeilijk op te maken uit het gesprek. De moeder van de ex-schrijver beëindigt het gesprek met het advies aan haar zoon om eens goed te gaan slapen (‘Dan denk je er morgen vast weer heel anders over’). Maar we weten ook dat Zwagerman zelden terugkomt op een uitspraak.

5 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *