Nominatie Nationale Zondebok 2011: Joost Zwagerman

Wie mogen we straks een jaar lang de schuld van alles geven? Wie wordt de Nationale Zondebok 2011?

Wie? Joost Zwagerman

Staat van dienst? Schreef ooit het onderhoudende generatie-epos Gimmick! Kwam er een aantal boeken later achter dat hij nooit zou kunnen tippen aan zijn Amerikaanse voorbeelden. Schoof de fictie daarom opzij en ontpopte zich als duider van cultureel-maatschappelijke ontwikkelingen.

Ambassadeur? Tom de Jager, Vlaming op zoek naar De Nederlandse Droom.

Waarom moet Joost Zwagerman de Nationale Zondebok worden, Tom? Eerst wilde ik Prem nomineren, je weet wel, die Hindoestaan met die interessante achternaam. Maar dat was nog voordat hij door zijn hoeven zakte bij DWDD. Dat kun je natuurlijk niet maken als Nationale Zondebok. Een goede zondebok zakt niet door zijn hoeven, die draagt zijn last met trots. Bovendien is Prem niet blank en niet te verstaan. En volgens mij is hij nog veel meer niet, wat natuurlijk een veel te negatieve uitgangspositie is voor een zondebok.

Ik ging daarom op zoek naar iemand die veel wel is. Of in ieder geval vindt dat hij veel wel is. En zo kwam ik al snel uit bij Joost Zwagerman. Als iemand welness uitstraalt dan is hij het wel. Hij heeft al jaren geen woord geschreven (enkele verdwaalde gedichten en pamfletten daargelaten), hij verdient zijn geld tegenwoordig met voorlezen uit oud werk in bejaardentehuizen, maar toch straalt hij in het openbaar een zelfvertrouwen en een autoriteit uit waarop de vroegere minister van Informatie van Saddam Hoessein jaloers zou zijn.

Op een zeker moment is het idee in zijn hoofd gekropen dat hij een verhelderende blik heeft op de dingen die om hem heen gebeuren. Sindsdien weet Zwagerman alles moeiteloos een plaats te geven in de ontwikkeling van de kosmos in het algemeen en die van de Nederlander in het bijzonder. Even naar de bakker gaan voor een ongesneden Waldkorn is er voor Joost niet bij. In zijn ogen verwordt elke schijnbaar onbenullige bezigheid al snel tot een statement tegen het consumentisme, een wanhoopsdaad van een door de massamedia getergde vrijheidsstrijder of iets anders wat lekker bekt. Als het maar iets te maken heeft met het huidige tijdsbeeld, want dat is wat Zwagerman is: de vleesgeworden Zeitgeist. Hij is de witte duif  die licht werpt op onze duisternis. Vanaf een dakgoot onderwijst hij hoe de zaken in elkaar steken. Toeval bestaat niet in de wereld van Zwagerman. Alles maakt onvermijdelijk deel uit van een groter geheel: de machine van onze tijd.

En dat maakt Zwagerman tot de ideale Nationale Zondebok. In het determinisme van Zwagerman is simpelweg geen plaats voor zonden. Hij zal onze vermeende zonden daarom opzuigen als ware het een smoothie aardbei-banaan. Hoe verknipt onze daden ook mogen zijn, hij sluit ze in zijn hart en bedekt ze met een warme deken van uiteenzettingen. Of zoals Joost het zelf zou zeggen: Joost Zwagerman is de Jezus Christus van deze tijd. Onze zonden zijn zijn kruis. En anders dan Jezus Christus zal hij het hoofd niet buigen onder de last. Hoe meer zonden Zwagerman tot zich neemt, hoe sterker hij wordt. Hij is daarmee een Nationale Zondebok waarop je kunt bouwen.

U kunt uw kandidaat nog steeds opgeven (vergezeld door een motivatie) via nurksmagazine@gmail.com.

22 Reacties

 1. Jezus, Tom. *Buigt diep voor deze motivatie* Dit is de eerste tot dusver die me aan het twijfelen heeft gebracht aan het HanPeekelkamp.

 2. Ik ben er niet zo bang voor, René. Het gewicht van jouw kandidaat zal hem door de verkiezing heenslepen. Vertrouwen, dat is het belangrijkste.

 3. @René Dank je. Ik wist dat ik met een goed verhaal moest komen toen ik Han Peekel voorbij zag komen. Ik was vroeger groot fan van zijn werk.

  @de_technische_mensen_rond_Nurks. Ik zie op deze pagina de rechterkolom centraal onder de reacties verschijnen. Jullie ook of heb ik een fucked up browser?

 4. Fantastisch betoog. Fraai geformuleerd. Zeer overtuigend. Alleen gun ik het die gezwollen aap niet. Hij zal er juist zeer ingenomen mee zijn. Eigenlijk werkt hij toe naar deze status. Niet doen dus. Negeren is bij dit soort figuren het best. Dat doet ze echt pijn.

  1. Negeren is niet de oplossing. Dat doe ik al jaren, zonder enig resultaat. Ik denk juist dat we hem als Nationale Zondebok een eigen hoekje moeten geven op Nurks. Dan kunnen we hem aanschouwen in al zijn lelijkheid. Als we hem een jaar lang los laten gaan met zijn onnavolgbare redenaties, worden mensen hem vanzelf wel zat.

   1. Wie uiteindelijk Nationale Zondebok wordt, zal op regelmatige basis ter verantwoording worden geroepen om de schuld van wat dan ook op zich te nemen.

 5. Dan zouden ze hem al massaal zat moeten zijn. Je hebt misschien wel gelijk; nu worden mensen nog op een dwaalspoor gebracht door het serieuze smoel en de krachtige stem die hij er bij opzet. Als hij een officieel erkend querulant is, kijken ze ineens wel door hem heen en barsten ze in lachen uit. Hebben we nog een beetje plezier aan de man. Oké, ik ben om.

  1. Op het Blogbal van Oud Zeikwijf kunnen we dan een kooi ophangen waarin Zwagerman is te aanschouwen in een bokkekostuum. Spot erop en klaar. Ik zie het helemaal voor me. Nu alleen nog die verkiezing winnen…

  1. Interessant leesvoer! Ik verheug me nu al op de inbreng van Viskil of Lucas S. Waar blijf je Zwagerman? Kom er maar in!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *