Nominatie Nationale Zondebok 2011: Han Peekel

Wie mogen we straks een jaar lang de schuld van alles geven? Wie wordt de Nationale Zondebok 2011?


Naam kandidaat? Han Peekel

Staat van dienst? Veelvraat, strikjesfetisjist, strippropagandist, heeft een hele generatie met een Woody Woodpecker Complex opgezadeld. Wie schiet er niet nog minstens één keer per jaar rechtop in bed door naam, leeftijd en ‘ik doe Woody Woodpecker’ na te zeggen, gevolgd door een hysterisch ‘wuhèhèh wuhèhèh, whè-è-è-è-è-è-è’?

Ambassadeur? René van Densen, ook wel de anti-Peekel, bezielende leider van het lachengierenbrullenlog Kutbinnenlanders.nl.

En waarom moet Han Peekel de Nationale Zondebok van 2011 worden, René? Schuld. Vingerwijzen. Zwartepietenschuiven, alle mogelijke verantwoordelijkheden laten varen, wir haben es nicht enz. Het zijn er weer mooie tijden voor, en 2011 zal, zoals Nurks al een beetje aanvoelde, inderdaad waarschijnlijk wel uitpakken als Het Grote Zondebokkenjaar. En daar hoort natuurlijk een ultieme Zondebok bij. Maar viroloog Ab Osterhaus? Francisco ‘ik doe ook of ik iets weet’ van Jole? Wat denken jullie klein, mannen.

Kleine Zondebokken zijn enkel geloofwaardig voor kleine zonden. Een keer wijn op iemands broek spillen, ok, zeg maar dat Jolo het gedaan heeft. Kras op een auto, briefje ‘sorry namens Ab’, allemaal prima. Maar ga niet doen alsof er het hele jaar geen tiengebodenzonden gepleegd gaan worden, en dan kun je toch niet met deze lullige heerschappen aankomen ?

Bovendien gaan we dit jaar helemaal over the top met wat schuldgeverij gaat behoeven, dat ziet een kind. We hebben een bankencrisis die met –loeiprijzige – pleisters en touwtjes gefixed is. De zorg en de pensioenen wankelen aan de afgrond. En de verhaaltjes over het spierballenvertoon van regering en justitie om vooral onwelgevallige geluiden maar met snelrecht te doen dimmen, krijgen dit komend jaar hun staartjes. Dat oppakken van cartoonisten, bloggers en meer van dat gespuis gaat dit jaar uiteraard haar langverwachtte procesvervolgen krijgen. En dan zijn er natuurlijk nog wat oorlogjes, armoede, hongersnood, en met die éne die genezen is van AIDS zijn we er daar ook nog lang niet mee klaar. U voelt em wel, de twee eerdere kandidaten worden al bij het aanzicht van deze schuldenstorm volslagen verpletterd. Bedenk goed wat je met je laatste Jolo doet.

Nee, voor echte schuldbalans hoort er een heer van stand tegenover gezet. Een Larger Than Life heerschap. Uiteraard een héérschap, want vrouwen hebben het nooit gedaan, dat weten we toch. Een heerschap dat bovendien door iedereen in ons collectief Nederlands geheugen gegrift is. Iemand die langer meedraait. Een heerschap bovendien, dat qua waardigheid bijna automatisch al boven uw knullige zonde uittorent. Die het allemaal wel kan hebben. Die imponéért.

Parbleu, heer Bommel, maar zijn ons in 2010 niet alle restjes imposante medelanders ontvallen ? Ik zeg neen. Neen, er is er nog één.

Han Peekel.

Ja, Han Peekel, ja.

Vergis u niet, ik ben uiterst serieus.

Han Peekel, die ons allen als lieve onschuldige kindertjes al stomme tekenfilmfiguurtjes liet nadoen. Han Peekel, die met een vrolijk muziekje de meest gewelddadige stripbeelden voorbij liet flitsen bij wijze van intro. Han Peekel, met zijn onverwoestbare olijke-oom lach, Han Peekel, met zijn kleurige strik, Han Peekel met zijn Wordt Vervolgd. Want allemaal zijn we opgegroeid met Wordt Vervolgd. En allemaal worden we vervolgd dit jaar.

Han Peekel kan het hebben. Han Peekel straalt het al uit, van kom maar op, met die zonden. Ik ga de Heere Jezus nog een poepie laten ruiken, denkt Han Peekel. En daarna ga ik op water lopen, gewoon, omdat het kan. Zestien miljoen vingertjes krijgen Han Peekel niet omver gewezen, wat ik u brom.

Dus. Han Peekel heeft het gedaan. Wen er maar aan.

U kunt uw kandidaat nog steeds opgeven (vergezeld door een motivatie) via nurksmagazine@gmail.com.

15 Reacties

    1. Ik ook. Gisteravond dacht ik nog: we moeten die schooiers van het CDA eens aanpakken. Hoe kortzichtig, maar ik zat ook aan de port gisteravond.
      Han Peekel is een voortreffelijke, zware kandidaat.

  1. Er zijn weinig mensen die zo weinig gedaan hebben en zich toch zo in het collectieve geheugen hebben weten te wurmen. Daar moet wel een pact met de duivel achter zitten.

  2. Ondanks de kandidatuur van Freriks en het ijzersterke betoog bij Zwagerman volhard ik toch maar in mijn nominatie. Gewicht moet er in die schaal, verdomme. GEWICHT !

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *