Inktspotprijs

Peter van Straaten wint de Inktspotprijs 2010, de prijs voor de beste politieke prent van 2010, met zijn tekening van een biddend jongetje uit wiens naakte billen een kruisbeeld steekt. Kruisverkrachting, heet de prent. De jury noemt de tekening ‘treffend, pijnlijk komisch en wrang’. Dat kan wel zijn, maar ik vind ‘m een beetje fantasieloos. En als ik eerlijk ben (en waarom zou ik dat niet zijn, we zijn hier immers onder vrienden), begrijp ik ook niet helemaal wat de prent precies wil zeggen. Een vroom biddend jongetje wordt verkracht door een crucifix. De Christus, die is gestorven voor onze zonden, wordt misbruikt om een klein jongetje te laten lijden. Het zal wel iets te maken hebben met de hypocrisie van de katholieke kerk. Bovenstaande prent, van Hajo, vond ik veel beter. Of is mijn smaak te eenvoudig? De leukste vond ik overigens de prent van Colignon, waarin Harry Mulisch naast een norse God staat afgebeeld. De Ontdekking van de Hemel, lezen we boven de prent. ‘Het boek vind ik beter,’ zegt Harry Mulisch. Hier kunt u alle kanshebbers bekijken.

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

2 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *