Herinnering: nomineer uw kandidaat voor de Nationale Zondebok 2011

Hoe je het ook wendt of keer, de mens heeft er behoefte aan een ander de schuld te geven van zijn eigen ellende. Is er moeilijk een schuldige aan te wijzen, dan gaat de mens al snel op zoek naar een zondebok. Meestal is dat een bevolkingsgroep, het liefst een minderheid. Dat dit tot uiterst kwalijke zaken kan leiden behoeft geen betoog. Om te voorkomen dat in de toekomst bevolkingsgroepen de dupe worden van de behoefte een schuldige aan te wijzen, roepen wij de Nationale Zondebok in het leven. De Nationale Zondebok neemt een jaar lang alle schuld op zich van alles. Van massa-ontslagen tot verloren WK-finales. Omdat zielige minderheden al te vaak aan de beurt zijn geweest, leek het ons gepast om de Nationale Zondebok te zoeken in de enige bevolkingsgroep die sterk genoeg is om de rol van zondebok te kunnen dragen: die van de succesvolle, heteroseksuele, blanke mannen van middelbare leeftijd. De Nationale Zondebok is bij voorkeur zo ijdel dat hij de titel Nationale Zondebok als een bevestiging van zijn status ziet. Er mag worden afgeweken van dit ideale profiel, maar dan moeten de redenen wel verdomde sterk zijn.

Straks begint de nominatieronde van de Nationale Zondebok 2011. Deze week worden de kandidaten aan u voorgesteld. Volgende week kunt u middels een eenvoudige poll kiezen wie de titel Nationale Zondebok 2011 verdient. Wellicht komt er daarna nog een ronde. Dat durven wij nu nog niet te zeggen. Zo vaak hebben wij nu ook weer niet een verkiezing uitgeschreven. Heeft u nog een geschikte kandidaat? Stuur deze, vergezeld door een motivatie, op naar nurksmagazine@gmail.com.

De volgende kandidaten worden reeds vertegenwoordigd: Jeroen Krabbé, Peter R. de Vries, Ab Osterhaus, Neelie Kroes, Francisco van Jole en Joost Zwagerman.

Eventuele andere geschikte kandidaten die nog op zoek zijn naar een bevlogen ambassadeur: Joke Bruijs, Bert Koenders, Nina Brink, Matthijs van Nieuwkerk, Harry Mulisch (hij leeft wel niet meer, maar dat lijkt me voor Harry geen belemmering), Andries Knevel, Pauw & Witteman, Mart Smeets, Frénk van der Linden, Youp van ‘t Hek, de hond van Edwin de Roy van Zuydewijn, Albert Verlinde, Frits Wester, Arend Jan Boekestijn et cetera, und so weiter.

1 reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *