De revolte komt van rechts

Natuurlijk gelooft geen enkel weldenkend mens wat Mark Rutte ons vandaag op de mouw probeerde te spelden over het sturen van ‘geen militaire missie’ naar Afghanistan. Dat er bij de brand in Moerdijk geen schadelijke stoffen zijn vrijgekomen gelooft zelfs Burgemeester Denie nie. Dat de JSF onze economie op de lange termijn meer opbrengt dan dat ie kost, dat het terugdringen van het rookverbod in kleine cafés niks te maken heeft met lobby activiteiten van Hans Hillen en dat VVD en CDA de problemen binnen de PVV als puur een interne kwestie beschouwen…ik ken niemand die het gelooft. Het is een willekeurige opsomming van een aantal recente door de Rijksvoorlichtingsdienst bedachte en van overheidswege verstrekte hele of halve onwaarheden.

Burgers van dit land weten dat ze belogen worden. Dan is het wachten op de revolte. Toch? Even dacht ik dat het nieuwe journalistieke fenomeen one11.nl zich erop zou storten. Maar nee, die beginnen ‘geen goed nieuwskrant, maar een krant met goed nieuws’. Een propositie geheel in lijn met de richtlijnen van de Rijksvoorlichtingsdienst dus. Ook de intellectuele elite hoor ik nooit over het wonderlijke gegeven dat we allemaal weten dat we belogen worden. Die mensen zijn veel te druk met elkaar afmaken in diverse columns in diverse media. Meestal volgt geen sterveling die disputen, dus belanden de stukkies ongelezen op de bodem van een caviakooi. En dan Julian Assange. Hij heeft met Wikileaks weliswaar laten zien dat de huidige informatiemaatschappij het liegen lastiger maakt, maar na de eerste opwinding over de gelekte informatie is het nu akelig stil.

Net toen ik alle hoop dreigde te verliezen las ik het persbericht van Wakker Nederland. Een nieuw team van presentatoren geeft hun mening over alles wat er in deze samenleving gebeurt, desnoods, en ik citeer “met de vuist op tafel”. Een zestal door de vol geverfde mannen die in het Haagse carrière hebben gemaakt, in Nieuwspoort samen de consumptiebonnen verdeelden en waarvan ik ten onrechte dacht dat ze Status Quo als favoriete bestuursmodel in plaats van favoriete band zagen. Dit zijn de mannen die de revolte tegen de onwaarheden zullen leiden. Deze mannen gaan Nederland wakker schudden! Het oproer zal kraaien, niet vanuit de Rode Haan, maar vanuit de redactieburelen van Wakker Nederland. Ik geloof het! En dat leugenachtige boekje van Joris Luyendijk gooi ik in de open haard.

7 Reacties

 1. Vrouwke, ik kan het niet geloven. Een Telegraaf die ons wakker zal schudden?
  Ik geloof nog steeds, ouwe lul die ik ben, dat Het Parool en Vrij Nederland dé media zijn. Plus WikiLeaks.

   1. Ik moet ook eerst even nadenken en dan pas een reactie geven. Maar ik denk ook altijd: wat daar staat, dat is gemeend. Later pas begrijp ik hoe het echt zit.

 2. Ik vermoed dat de laatste alinea enigszins ironisch moet worden opgevat. Ik vat ‘m in ieder geval ironisch op. Heb je die Hoge Heren op een rijtje gezien?

 3. In het verhaal over Pinokkio voorzag zijn moeder (?), de Blauwe Fee, zijn neus als een soort leugendetector want elke keer als deze houten pop jokte ging zijn neus hierdoor ontzettend snel groeien!
  Tegenwoordig weten trouwens veel mensen niet eens meer wat de leugen en de waarheid nou is, de waarheid wordt vaak ook niet geloofd of wil men niet zien, veel mensen lijken het nog hartstikke leuk te vinden om bedrogen en voorgelogen te worden en veel leugenaars en bedriegers zijn vaak nog trots op ook als ze veel succes hebben met hun leugens en bedrog!
  Zo kocht Dagobert Duck in de jaren ’90 op een dierenmarkt in Duckstad, waar twee identieke papegaaien werden verkocht waarvan de ene altijd loog en de ander altijd de waarheid zei, de leugenachtige papegaai die ongeveer 100 gulden kostte terwijl de Zware jongens de papegaai, die altijd de waarheid zei, voor 10 gulden kochten!
  Niettemin werden zowel Dagobert als de Zware Jongens horendol van de twee papegaaien totdat Dagobert besloot om alles wat de leugenachtige papegaai verkondigde om te draaien, in het nadeel van de Zware Jongens, waarna een van hen op het einde verkondigde: “Dat weten we dan ook weer! Dagobert heeft meer aan een leugen dan wij aan de waarheid en dat is een waarheid als een koe!” En daarop antwoordde de papegaai, die altijd de waarheid zei, dan ook prompt:” Nee, als een papegaai!”
  Willie Wortel daarentegen ergerde zich ooit zo erg aan het leugenachtige en bedriegende gedrag van talloze inwoners in Duckstad dat hij een waarheidsgas uitvond opdat iedereen de waarheid zou vertellen waarna prompt alle inwoners met elkaar ruzie kregen en onderling gingen vechten! En deze keer konden zelfs de Zware Jongens daar geen enkel voordeel uit halen!”
  En er is nou eenmaal een oud gezegde als je de waarheid in een doofpot wil gooien en dat is zo: “Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel!”
  Bovendien liegt trouwens iedereen waar ook ter wereld omdat het feitelijk vrijwel onmogelijk en onnatuurlijk is om altijd de waarheid te vertellen ofschoon liegen gewoon om allerlei redenen gebeurd!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *