Het is allemaal de schuld van Maxime Verhagen (1)

Afgelopen vrijdag won de zingende aap Ben Saunders The Voice of Holland, een talentenjacht die, ondanks zijn pretenties, bewees dat het niet zozeer om talent als om de juiste smoel op het juiste moment gaat. Een dag later schijnt de broer van Ben Saunders, Dean Saunders, Popstars te hebben gewonnen, een talentenjacht die door SBS werd georganiseerd.

Popstars kreeg veel minder aandacht dan The Voice, maar wat is nu in godsnaam het essentiële verschil? Ik weet het niet. John de Mol schijnt met The Voice weer goud in handen te hebben. Hij heeft het verkocht aan heel hoeveel landen, maar waarin verschilt het nu zo van Idols en So You Wanna Be A Popstar en X-Factor enb Holland’s Got Talent en Popstars en So You Think You Can Sing Out of Your Ass? Het zijn toch allemaal programma’s waarin mensen met hele aardige stemmen de hemel in worden geprezen door mensen die er zogenaamd verstand van hebben, en wel op zo’n manier dat de mensen gaan geloven dat die hele aardige stemmen fantastische stemmen zijn?

Ik heb vorige week even gekeken en ik hoorde ene Lenny een reggeaversie van Blame it on the boogy (of een ander Jackson 5-nummertje) zingen en het was ronduit vals. Maar denk je dat die zo hoog gewaardeerde jury daar ook maar iets over zegt? Neen, mevrouw. De illusie moet in stand worden gehouden dat we hier naar toptalenten zitten te luisteren die, naarmate de finale nadert, zo ver boven zichzelf zijn uitgestegen dat hun stemmen boven elke kritiek verheven zijn.

En alsof het allemaal nog niet genoeg was, zag ik zaterdagavond dat ze op Nederland 1 alweer naar een Zingende Zorro op zoek waren. Onder leiding van Frits Sissing was dat, een enorm nontalent dat het, via Opsporing Verzocht, vrij ver heeft geschopt omdat het Nederlandse volk nu eenmaal verknocht is aan de middelmaat. Dat is waarschijnlijk het geheim van al die talentenjachten: de Nederlandse liefde voor de middelmaat. Het is ook zelden de beste die wint. De Nederlander houdt niet zo van mensen die echt ver boven de rest uitstijgen. Hoogvliegers moeten wel binnen handbereik blijven. Even springen zonder echt veel kracht te zetten en je moet er bij kunnen.

Het zal nog wel even duren met die talentenjachten. En het is allemaal hetzelfde. De eeuwige wederkeer op de vierkante meter: alles herhaalt zich voortdurend. U begrijpt wie daar schuldig aan is. Don’t blame it on the sunshine, don’t blame it on the moonlight, don’t blame it on the good times, blame it on Maxime Verhagen. Het volk wil bedonderd worden en niemand begrijpt dat beter dan Maxime Verhagen.

Mocht u de Nationale Zondebok nog ergens de schuld van willen geven, dan kan dat in de reactieruimte hieronder. Maxime Verhagen biedt, zo heeft hij ons via een telegram laten weten, alvast zijn nederige excuses voor alles wat er deze week is misgegaan.

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

4 Reacties

 1. Ik heb niet gekeken naar The Voice of Holland, want ik kijk liever naar andere programma’s en naar mijn computer (wist je bijvoorbeeld dat je met Alt+X van de ene naar de andere willekeurige pagina kunt gaan in Wikipedia of Wikiquote?). Maar vroeger was het niet anders. Alleen moest je toen minstens Alberti heten op zo’n talentenjacht. Ik meen dat de koningin een stem had in de jury. Nu heeft het koninklijk huis er geen stem meer in, wel huize Verhagen (zoals je zeer juist hebt opgemerkt), en dan is het logisch dat die jongens van Saunders het hebben gewonnen.
  ‘Goed spreiden,’ zei Maxime tevoren tegen ze, ‘over verschillende programma’s! Hoe heten jullie van achteren?’
  ‘Sònders, meneer.’
  ‘Goed gekozen. Uitstekende Nederlandse naam. Nu! Wat voor nummers gaan jullie brengen?’
  ‘Wij kunnen allebei zowat alles zingen, meneer.’
  ‘Mooi! Zing eens wat voor mij.’
  Op dat moment braken beide broers uit in een tweestemmig gezongen Fire (van voormalig CDA-lid Jimi Hendrix), wat de heer Verhagen snel deed uitroepen: ‘Stop! Stop! Jullie winnen de competitie, jongens.’
  ‘Echt?’
  ‘Jawel. In het landsbelang. We maken er ook een democratische verkiezing van, zodat de winst jullie niet kan ontgaan.’
  En zo is het gekomen. Waar de heer Verhagen zich mee bemoeit, dat gebeurt. Hij zorgt er – in zijn eentje – voor dat Nederland kleiner wordt. Talentlozer. Vervelender. Geniepiger. Moge hem een pink worden afgeslagen.

 2. Volgens mij ligt het succes van dit soort uitzendingen niet aan de Nederlandse liefde voor de middelmaat, maar aan het ontbreken van Nederlands uitzonderlijk talent. En weet je hoe dat komt? Nou? Je raad het al, het is de schuld van Maxime Verhagen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *