Kleine krenten

Ik loop al minstens 35 jaar rond met deze twee liedregels: ‘Mijn hele leven ben ik blij / Zo blij als kleine krenten’. Uit welk lied ze komen, van welke zanger of zangeres ze zijn, ik weet het niet. Ik heb die regels zitten opgooglen, geen resultaat. Misschien is er een oplettende lezer.

Hoe die kleine krenten zo blij kunnen zijn, en of ook grote krenten blij kunnen zijn, weet ik niet. Het lijkt me typisch een geval van liedschrijverij: wat er op het papier komt te staan maakt niet uit, als het maar zingbaar is.

Vooral het zogenaamde ‘luisterlied’ lijdt onder dit mankement. Van de week nog hoorde ik een meisje of jonge vrouw met een ietwat hese stem zingen over ‘het manke land van Vlaanderen’. Ze zal er ongetwijfeld een diepere bedoeling mee hebben gehad. Leesbaar en gecoördineerd Nederlands levert een liedtekst normaal gesproken niet op.

10 Reacties

 1. Ha! Ik heb al me halve leven deze twee liedregels in me hoofd: “Ik ben zo blij, zo blij, dat me neus van voren zit en niet opzij”
  Hoewel dat er ook drie zouden kunnen zijn.
  En natuurlijk “Alles hat ein ende nur die wurst hat zwei, die wurst hat zwei.

 2. Dat die neus van voren zit en niet opzij, lijkt me evolutionair gezien een goed idee, want je moet er niet aan denken dat je twee neuzen had gehad (één links, één rechts). Godskristenezielen!, wat je dan allemaal veranderd zou moeten hebben! Geur-tv. Ik noem maar het minste.

 3. ‘Ich möchte ein eisbehr sein’ zit al een hele tijd in mijn hoofd. En sinds een week wordt ik in mijn hoofd constant lastig gevallen door het oeuvre van Boney M. Maar de oorzaak daarvan laat zich vrij gemakkelijk raden.

 4. Ich möchte ein Eisbär sein
  im kalten Polar,
  dann müsste ich nicht mehr schrei’n,
  alles wär so klar.
  Eisbären müssen nie weinen

  1. Ja, en nostalgie bovendien. Middelbare schooltijd, ik had die LP niet, maar een klasgenootje wel. Over ouwe neue Welle gesproken, deze week las ik in de Vrij Nederland dat De Grote Blonde Gedoger een fan schijnt te zijn van The Dead Kennedy’s. En dat is dus ook weer middelbare schooltijd. Maar nu ik dat weet, zal ik die plaat niet mer zo gauw opzoeken. Sorry Kennedy’s.

 5. Nee Ben! Het zou toch wel voordeel gehad hebben als onze twee neusgaten ter linker- en rechterzijde van het hoofd geplaatst zouden zijn, net als onze twee oorgaten. Stereo-ruiken, dus beter kunnen inschatten waar de geur vandaan komt. Nu zitten we elkaar maar schaapachtig aan te kijken op verjaardagen, totdat iemand zegt: ‘Ja, ja, wie het eerste wat ruikt heeft zijn poepertje gebruikt’. Vaak zijn dit valse beschuldigingen.

 6. Als je nou de muziekstijl eens beschreef, kunnen we helpen zoeken.
  Op de tekst afgaand zou het een uit het engels vertaal liedje kunnen zijn, door Harko Wind (Wim T. Schippers) en Pee Wee and the Specials.
  Of een liedje op muziek van Clous van Mechelen, o.a. bekend van de Barend Servet Show, met Sjef van Oekel.
  Daarop google losgelaten, maar niets gevonden.

  Geef dus wat meer hints, Ben. Zat er een orkest achter of een bandje? Zanger of zangeres? Zo’n 35 jaar geleden, kan je dat wat preciezer duiden? Muziekstijl? Waar heb je het gehoord?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *