Scelsi

Ik ben op Giacinto Scelsi (1905-1988, Italiaans componist van adellijke afkomst) gekomen door mijn zoektocht naar werken van Oestvolskaja op het internet. Scelsi was een rare figuur die eerst geloofde in Jezus en Maria en die later meer de oosterse kant opging, waar hij weer andere lieden ontdekte.

Zijn werken heten ook Uaxuctum of Pfhat. Zegt u zelf, dat zijn geen titels waarop een beschaafde westerling valt. Dat Uaxuctum gaat over een Maya-stad die om religieuze redenen – door de bevolking zelf – niet alleen zou zijn ontruimd, maar ook met de grond zou zijn gelijk gemaakt, zelfs zo dat wij nu nog niet weten waar Uaxuctum gevonden moet worden.

Nu zijn wel meer componisten de weg kwijt geweest. Bach was een steile protestant, Byrd was een katholiek. Als je enorm goed gaat zoeken, vind je ook wel een gelovige communistische componist. Dat heeft niets te maken met de kwaliteit van hun werk.

Dat blijkt ook zo met Scelsi te zijn. U moet maar eens op YouTube gaan kijken (bijvoorbeeld http://www.youtube.com/watch?v=CpatPWzIHuw&feature=related). Op Wikipedia staat een héél klein beetje informatie over Scelsi, onder meer dat hij het uitvoeren van zijn werken niet zo belangrijk vond. Het ging hem om het componeren, dat was genoeg. Een edele gedachte.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *