Bach en het getal

Het boek uit 1985 Bach en het getal van Van Houten en Kasbergen heeft veel kwaad gedaan. Bach zou bijvoorbeeld zijn eigen naam in zijn composities verstopt hebben, en dat zou hij hebben gedaan met het simpelste numerologische systeem van a=1, b=2 enz. Dan levert de naam b-a-c-h dus het getal 14 op, en daarmee gaan de schrijvers ook weer aan de haal.

Waarom ze juist dat numerologische systeem gekozen hebben en niet een willekeurig ander systeem, wordt niet verteld. Nergens in de Bach-literatuur wordt ook melding gemaakt van ook maar enige aanwijzing dat Johann Sebastian hiermee bezig was.

Toch gelooft u dat Bach ‘waarschijnlijk iets met getallen deed’, want al 25 jaar wordt op tv en in de kranten de ‘getalssymboliek bij Bach’ genoemd. Als u dat gelooft, moet u dit artikel eens lezen: http://www.daanadmiraal.nl/Articles/bachpseudogetal.htm.

Verder moet u beseffen dat Bach toevallig een zeer simpele naam is. Had hij Goebajdoelina of Mozart of Haydn geheten – dan zou er wel een ander numerologisch systeem aan te pas gekomen zijn. Toch?

1 reactie

  1. Ik kwam dat bachgetallenverhaal ook al tegen in Godel Escher Bach, uit ’79. Of het klopt weet ik niet want ik ben dom en lui.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *