Koester uw afwijkingen!

Bijna iedere puber loopt tegenwoordig met een beugeltje. Twee van mijn eigen drie pubers bijvoorbeeld. Maar niet alleen pubers. Ook volwassenen, vaak vrouwen, tussen de dertig en de veertig zie je steeds vaker met een ijzeren beslag in de mond door de C1000 stappen. Dat is niet een medisch, maar een cosmetisch of esthetisch probleem, die tandjes van ons. Er van uitgaande dat al die jongetjes, meisjes en volwassenen scheve tanden hebben, dan is een scheef gebit dus geen afwijking.
Maar dat wordt het natuurlijk wel, als iedereen die scheve tandjes gaat laten corrigeren.

Wij mensen hebben niet alleen de meest complexe hersenstructuur van alle levende wezens, wij leven ook in een complexe wereld. Hier in Nederland zijn we niet alleen heel rijk, we zijn ook met velen en leven op een relatief klein stukje grond.
We zijn vaak letterlijk ‘op elkaar gestapeld’.

Om die miljoenen mensen aan te sturen, te reguleren, te beschermen, te verzekeren, te scholen, te genezen, van energie te voorzien enzovoort, enzovoort wordt uitgegaan van ‘gemiddelden’.
Aan de hand van de ‘gemiddelde’ levensduur wordt bijvoorbeeld bepaald hoeveel AOW voor u gereserveerd dient te worden.

We hebben een gemiddeld IQ, een gemiddeld inkomen, wonen in huizen met een gemiddelde waarde en hebben een gemiddelde opleiding genoten.
Dat rekenen met gemiddelden is geen probleem, het is goed verdedigbaar dat het noodzakelijk is. We zijn ook steeds beter in staat om steeds nauwkeuriger het gemiddelde te bepalen.
Vervelend is het wel dat die gemiddelden vervolgens als een normatieve deken over ons heen worden geworpen.

Het wordt zelfs gevaarlijk wanneer gemiddelden als ‘norm’ gaan gelden.
Niet binnen het gemiddelde passen wordt dan buiten de norm vallen en is een afwijking.
En de neiging om afwijkingen te corrigeren kan nauwelijks worden bedwongen, zeker in dit land.

Uitgaande van gemiddelden zijn wij allemaal afwijkend.
Het is goed om je daar bewust van te zijn.
Het zijn namelijk onze afwijkingen die maken dat wij niet alleen onder-, maar ook juist bovengemiddeld zijn.

Onze afwijkingen maken ons bijzonder.
Koester uw afwijking zou ik zeggen.

Berend Quest
Als Berend Quest de wereld zou begrijpen, dan pas had ik een rotleven

18 Reacties

 1. Mooi! Op dit vlak zou iedereen kunnen ‘uitburgeren’ zonder te hoeven verkassen. Weg met de strijkbout die alle kreukjes uit het leven wil halen en inderdaad, koester uw afwijking!

  1. Ik mag, door omstandigheden, nog maar zeer zelden mee wanneer mevrouw Quest boodschappen doet. Gisteren weer voor het eerst in een jaar.
   Maar nadat ik een mevrouw gek maakte met vragen over ‘Sambal en Sokken’ moet ik voorlopig weer lijdzaam toezien ben ik bang.

   Dat was overigens in de Jumbo.

    1. De Jumbo, daar hangt naast het klaphekje een enorme foto met daarop de godfather van deze keten. Zo’n wat oudere man, met groot horloge, de pater familias- uitstraling moet hij hebben: het is vertrouwd hier, het is goed dat u bij onze familiewinkel de boodschappen doet. Maar elke keer dat ik bij het klaphekje ben en dat er zo naar beneden mij geloerd wordt, denk ik: verdomd, het is god zelf.

  1. Is me nogal een stelling Molovich: het recht om jezelf aan te passen. Om te beginnen: wie moet dat betalen al die operaties? En ook: onvermijdelijk is dan ook dat er (letterlijk) gesneden gaat worden in iets dat gezond is. Geslachtsverandering? Zit tussen de oren? Maar waarom dan snijden tussen de benen? Dit is een lijstje dat naar believen uit te breiden is: neus, oren, ogen, borsten, billen, buik, te kort, te lang, te dik etc.

 2. Ik niet meer sinds ik las dat één privékliniek in NL maar liefst 30 schaamlippencorrecties uitvoert bij minderjarigen in de maand. Das meer dan 1500 per jaar. Voor één kliniek. Bij minderjarigen. Binnen de kortste keren weten we niet beter of Somalisch de norm is, en moet elke vrouw eraan geloven, of heel erg sterk in haar schoenen staan. Ik heb nog nooit een vrouw ontmoet die heel erg sterk in haar schoenen staat. Zeker niet op dat gebied, zeker niet als puber. Hoe minder we sleutelen, hoe beter. Die kliniek moet hiermee ophouden en tegen die meisjes zeggen: “Die schaamlippen horen zo, het zijn rare flappen, bij alle vrouwen, behalve bij de playmates, die ze idd laten wegsnijden om ze mooi op de foto te krijgen. Ben je van plan om je schaamlippen op de foto te zetten voor heel veel geld? Oké dan, zie je over 4 jaar. Zo niet, houwen zo.”

  1. Die kliniek moet hiermee ophouden en tegen die meisjes zeggen: “Die schaamlippen horen zo, het zijn rare flappen, bij alle vrouwen, behalve bij de playmates, die ze idd laten wegsnijden om ze mooi op de foto te krijgen.”
   Ah, maar die klinieken zijn commerciele instellingen. Waarom zouden die een klant weigeren/wegsturen en zeggen: houwen zo? Er is een vraag, en zij hebben het aanbod. Wat is het probleem als ze het zelf betalen en zelf (dat is niet geheel onbelangrijk) opdraaien voor de risico’s?

 3. Overigens ben ik het er wel degelijk mee eens dat mensen zich iets meer zouden moeten mogen realiseren dat iedereen afwijkt en dat dat juist leuk is. Maar ik vind ook dat, als iemands geluk vergalt wordt door, ik noem maar wat, een hazenschaamlip, dat zij de mogelijkheid moet hebben om dit te aan te passen.

 4. Had ik al gezegd dat ik gisteren een paar vetbulten op mijn hoofd heb laten wegsnijden? Ja? O, dan nog een keer. Het zit me hoog en ik vond de mededeling wel passend bij het artikel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *