Ja, kijk, u bent toch al gek! Dus, mag ik even?

“Eind jaren 80 ontdekte Francine Shapiro, een Amerikaanse psychologe, iets opvallends. Als zij met haar vinger voor de ogen van een patiënt heen en weer bewoog en hem of haar ondertussen negatieve herinneringen liet ophalen, bleek dat een positief effect te hebben. [Breinpower, najaar 2010. Uitgave van de GGZ Friesland]

Ja, lees even goed wat hier staat.
Hier staat dat een psychologe iets opvallends heeft ontdekt. Toen ‘zij met haar vinger voor de ogen van een patiënt heen en weer bewoog en hem of haar ondertussen negatieve herinneringen liet ophalen’. Begrijpt u wel?

In de maanden voor deze ontdekking heeft Francine Shapiro talloze andere ‘ad-random’ experimenten uitgevoerd. Zo liet Francine een tiental patiënten 3 maal daags Gnoe-poep kauwen. En, een groep depressieve huisvrouwen liet Francine in al haar drang om tot nieuwe oplossingen te komen eens 5 weken zonder onderbroek rondlopen. Patiënten met zinken emmers over het hoofd, patiënten in kamers waar 30 keer per minuut het licht uit ging, kamers met temperatuursverschillen, onderwaterknuffelen, zandbaktherapie, onbeperkt behanglijm snuiven.
Van alles heeft Francine al geprobeerd.

En, dat is maar goed ook.
Hoe had deze therapeutische held anders deze briljante therapie kunnen ontwikkelen?
Als je nooit eens iets probeert, tja, dan wordt het ook nooit wat natuurlijk.

Berend Quest
Als Berend Quest de wereld zou begrijpen, dan pas had ik een rotleven

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *