Weer leuk bezig

Lucassen mag nu alleen nog zijn hand omhoog of omlaag houden. Hij moet Wilders volgen. Zonde van zo’n groot talent, zoals Wilders hem eerder noemde. Maar toen wist Wilders natuurlijk nog niets van het rauwe NSDAP-karakter van Lucassen. Zoals hij ook niets wist van de drankzucht van Brinkman, de kopstoot van Hernandez en de misstappen van Graus.

Het zijn wel de lieden die ons kabinet in de zetel houden.

16 responses

  • Niet zo’n dooddoener, Ben. Hieronder een voorbeeld van de samenwerking tussen Hitlers bruinhemden en de communisten.
   Berucht in dit verband was de Berlijnse transportstaking van november 1932, waarin communistische en nazistische vakbondsleider samen optrokken. KPD-leider Walter Ulbricht (de latere leider van de DDR) en Gauleiter Joseph Goebbels riepen op tot een staking. Vermaat: “Hitlers beruchte ‘bruinhemden’ van de SA marcheerden zij aan zij met communisten door de straten van Berlijn waarbij ze niet aarzelden bussen te vernielen waarvan de chauffeurs hadden geweigerd aan de staking deel te nemen.”
   Waarom denk je dat de SDAP na WO2 de naam wijzigde in PvdA?

   • Huh? Ik zie niet hoe dit een ondersteuning is van de eerste reactie, of een weerlegging van de tweede.
    Verder: de SDAP heeft zijn naam niet gewijzigd in PvdA. De SDAP is daar, samen met Vrijzinnig Democratische Bond en de Christelijk Democratische Unie, in opgegaan, vanuit de ‘doorbraak-gedachte’. Misschien toch nog even de geschiedenisboeken doornemen.

   • En het socialisme is toch echt iets anders dan het nationaal socialisme. Het is trouwens ook iets anders dan het communisme.

    Los daarvan heeft de PVV op economisch gebied aardig wat van de SP overgenomen, als ik kenners mag geloven.

    • De SS-en in USSR staan toch echt voor Socialistische Sovjet. Hoezo is communisme iets anders dan socialisme?
     Socialisme is socialisme is…tot vervelens toe.

     • Het socialisme is een voorfase van het communisme, het communisme is een utopie, waarbij voor de realisatie daarvan de goedheid van de mens essentieel is.

      Maar goed. Je hebt een punt. Laat ik dan nu opwerpen dat de SDAP geen socialistische partij was, maar een sociaaldemocratische. Net als de PvdA.

 1. Het is niet fair dat Brinkman steeds weer in verband gebracht wordt met dat nare drankincident in Nieuwspoort. Zo eendimensionaal is het niet! Zo doet hij in zijn vrije tijd ook aan onorthodoxe debating technieken: overtuigend argumenteren voor gevorderden. Een van de hierbij gebruikte methodes bestaat uit het ter hand nemen van de bijl om argumenten kracht bij te zetten.

  http://bit.ly/9gmv7T

  Dit is op dit moment nog niet geoorloofd in de Tweede Kamer, maar wat niet is ….

  Kortom: er zitten meer kanten aan zijn persoon. Niet te snel oordelen!

 2. Je schrijft geschiedenis als je overeind wil houden dat het feit dat SDAP lijkt op NSDAP bij de naamgeving géén rol heeft gespeeld. De naam Dolf of Adolf voor een jongetje verdween.
  Ik noem dat naïeve geschied-schrijving.
  Zo zie je maar hoe subjectief geschied-schrijving kan zijn.
  Voor je een geschiedenis-boek leest, onderzoek eerst de schrijver.

 3. Ik beweer helemaal niet dat het geen rol gespeeld heeft. Ik zeg alleen dat PvdA niet sec een naamsverandering van de SDAP is, zoals jij beweert. De PvdA wilde in 1946 veel meer dan de SDAP een volkspartij zijn, niet alleen voor de arbeiders. Als de naamsverandering zoals je beweert ingegeven is door de gelijkenis met NSDAP is dat wellicht juist omdat men wil benadrukken dat nationaal-socialisme niet hetzelfde is als socialisme, zoals in de eerste reactie word gesteld.
  Over het verdwijnen van de namen Adolf en Dolf kun je terecht op de site van het Meertens Instituut, daar zie je dat Adolf verwijnt, maar pas in de jaren 70, en dan komt juist Dolf als voornaam op, het populairst in de jaren 80.
  Een verband met de Tweede Wereldoorlog is daardoor minder duidelijk dan je suggereert. Bedankt voor de tip, ik heb er ook een. Voordat je iets over namen beweert, bekijk eerst de Meertens-site.

 4. Dat die naam niet erg gewild was, tot 1950 of zeg 1955 of 1960, dat kan ik me wel voorstellen. Die drie Dolfen zijn overigens van vóór 1960. Twee van de drie waren overigens lid van de CPN, de derde was meer naar mijn smaak: geen lid van welke partij dan ook.
  Geen dezer Dolfen heeft enig nadeel ondervonden van de hun toegemeten naaam.

 5. Het valt wel mee (of tegen) met die verminderde populariteit van Adolf na 1945. De naam komt redelijk vaak weer voor (maar op een iets lager niveau dan voor de oorlog) tot 1965 en verdwijnt dan vrijwel. Dolf komt juist op direct na 1945 en bereikt een piek in de jaren 80.

 6. Je hebt ongetwijfeld de cijfers van het Meertens Instituut gevolgd. Die heb ik tenminste gevolgd.
  Ik ben geïnteresseerd in de naam Geert. Hoeveel ouders zouden hun zoontje Geert hebben genoemd. Na vanavond denk ik: veel minder.

 7. Veel erger nog: hoe noem je je dochtertje? Godsammedosiena! Geertruida? Dat doe je ook niet, want dan weet je dat ze aan de straatterreur tenonder zal gaan. Doe een voorstel, PVV!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *