Screening

Wie is er ooit op het idee gekomen om de screening van Tweede Kamerleden over te laten aan de partijen? Als je inspecteur wilt worden bij politie komt de AIVD bij je langs. Als je wethouder wilt worden in de gemeente Geleen dan wordt je eerst doorgelicht door de plaatselijke politie. Maar als je Tweede Kamerlid wilt worden en dus direct invloed wilt uitoefenen op het beleid van de regering, dan hoef je alleen maar goedgekeurd te worden door je vriendjes. Welke vreemde gedachtekronkel ligt daaraan ten grondslag? Wat is het motief? Bezuinigingen? Een misplaatst vertrouwen in de democratie?

6 Reacties

  1. geloof het of niet , maar sinds jaar en dag is practisch iedereen voor niets gescreend. door wat ooit de bvd was en nu de aivd. niets is heilig in nederland. lijkt zo fraai maar niets is minder waar

  2. Ik zou trouwens niet alleen willen pleiten voor een grondige en objectieve screening, maar ook voor een bewijs van competentie. Als je een auto wilt besturen moet je eerst je rijbewijs halen. Als je een land wilt besturen kun je direct aan de slag. Daar gaat toch iets fout of niet?

  3. @piet Een geruststellend idee. Als ik weer eens in een identiteitscrisis zit, kan ik in ieder geval nog aankloppen bij de AIVD om te achterhalen wie ik ben.

  4. Vragen om een ‘Bewijs van goed gedrag’ zou al voldoende zijn geweest om de halve kandidaats-PVV fractie te weren. Maar blijkbaar is zelfs dat niet gebeurd.

  5. @ Vrouwke van Stavast
    ‘Voor 30 euro en 5 cent had de PVV kunnen weten dat Tweede-Kamerlid Eric Lucassen een strafblad heeft. Dat zijn de kosten voor een verklaring omtrent het gedrag, in de volksmond ‘een bewijs van goeed gedrag’. PVV leider Geert Wilders zei, naar aanleiding van commotie rond het kamerlid Lucassennaar dat zijn partij ‘geen geld heeft om dure bureaus in te huren’ voor het nagaan van antecedenten van kandidaat Tweede-Kamerleden.’

    -Trouw- 13 november 2010

  6. In Frankrijk kwamen regeringsleiders in mijn tijd allemaal uit 2 überkakscholen: de ENA en Polytechnique. Als je daar niet op geweest was kon je het schudden. Daar werden ze klaargestoomd voor het Grote Werk. Ik heb me dan ook altijd hogelijk verbaasd dat hier jan en alleman op zulke belangrijke posten konden komen. Neem nou zo’n Fatima Elatik, die nu mijn burgermeester is! Van een hoofdstad van de Westerse wereld. Ondenkbaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *