Natuurmonumenten

Ik stoor mij aan de pay off van de nieuwe radiocampagne van Natuurmonumenten. Deze luidt: Natuurmonumenten, als je van Nederland houdt. De korte zin bevat een aantal allergenen. Het begint natuurlijk al bij de naam ‘Natuurmonumenten’. Wat is in godsnaam een natuurmonument? Een nieuw aangeplant ‘bos’ van 1 km bij 1 km, tussen Suburbia 1 en Suburbia 2? Maar goed, laten we de naam even rusten. Komen we bij de pay off zelf. Te beginnen met woordje ‘als’. ‘Als’ is de premisse. ‘Als…dan…’ Maar ‘dan’ komt niet. Storend dus. Vervolgens word ik getutoyeerd. Dat is tegenwoordig standaard en dus is het een continue ergernis van mij. En tenslotte ‘van Nederland houdt’. Ik hou van mijn man, van mijn kinderen, van mijn familie en meestal ook van mijn vrienden. Nederland vind ik leuk, ik woon er prettig, op het saaie af. Maar houden van…neuh…daarvoor gebeuren er te veel vreemde dingen in dit land. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat deze dingen ook in andere landen gebeuren en dus ben ik altijd wat terughoudend ten opzichte van vaderlandsliefde in het algemeen. Maar stel dat ik volmondig zou zeggen: Ja! Ik hou van Nederland. Zou dat dan betekenen dat ik de impliciete redenering zou volgen en geld overmaken aan natuurmonumenten? Het lijkt mij van niet. Ik zou kunnen houden van de multiculti diversiteit van dit land. In dat geval zou ik geld overmaken aan de Linkse Kerk. Ik zou kunnen houden van de autochtone joods-christelijke tradities en geld kunnen overmaken aan de PVV. Ik zou zelfs zonder gemor belasting kunnen betalen op grond van mijn vaderlandsliefde. Maar Natuurmonumenten steunen. Ik vind het ver gezocht. En vergezochte pay offs zijn irritant.

5 Reacties

  1. Ik heb altijd gedacht dat een pay-off een soort bij-slogan was. Dus als je het over thee hebt, dan is de slogan: ‘Pickwick, heerlijk!’ en de pay-off: ‘Zo gezellig voor ’s avonds…’ Maar ik kan me vergissen, misschien is het zoals jij het zegt.

  2. Wim T. Schippers liet in in 1 van zijn toneelstukken haaldelijk (herhaling, de kracht van de reclame)de pay-off Underberg ‘und mann fühlt sich wohl’ terugkeren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *