Erben Wennemars, tv-talent

In De Wereld Draait Door was de voormalige schaatser en voormalige Paul de Leeuw-side-kick Erben Wennemars te gast als tafelheer. De presentator van De Wereld Draait Door, Matthijs van Nieuwkerk, alias Mephisto, vindt Erben, en wij citeren uit een eerder gesprek tussen de twee, ‘een groot TV-talent’. Erben Wennemars lijkt dat zelf ook te zijn gaan geloven en meent zich om de haverklap de meest impertinente vragen op de meest impertinente momenten te kunnen permitteren. Wat dat betreft lijken hij en Matthijs van Nieuwkerk, alias Moenen met de Flaporen, wel op elkaar.

Dit even ter inleiding van het volgende. Aan het begin van de uitzending kwamen de tovenaar en de tovenaarsleerling te spreken over de in opspraak geraakte turner Yuri van Gelder. Erben vond dat Yuri het zwijgen moest doorbreken. Alleen dan zou het goed komen. Bij Matthijs van Nieuwkerk, alias De Gehoornde, begon er een idee te borrelen. ‘Zou je erbij willen zijn als Yuri praat?’ vroeg hij. ‘Dolgraag,’ zei Erben. Waarna Matthijs van Nieuwkerk een stapje verder ging. ‘Wil jij je,’ zei hij tegen Erben, ‘wil jij je niet ontfermen over Yuri van Gelder.’ Matthijs van Nieuwkerks ogen begonnen te fonkelen. Erben Wennemars hield de boot af. Yuri had hulp nodig. ‘Die hulp kun jij bieden,’ zei Matthijs van Nieuwkerk. Zijn mondhoeken krulden maniakaal naar boven, zijn ogen werden groot. ‘Professionele hulp,’ zei Erben Wennemars. ‘Je kunt een vaderfiguur voor ’m zijn,’ zei Van Nieuwkerk, ‘dat is precies wat hij nodig heeft.’ Erben Wennemars bleef de boot afhouden. Maar het zaadje was gepland. Matthijs van Nieuwkerk had een nieuw programmaformat ontwikkeld. Erben Wennemars helpt gevallen sporters. Vanuit de goot weer aan de rekken, op de schaats of in de touwen.

Volgende week (of over twee weken) zit Yuri van Gelder aan tafel bij De Wereld Draait Door om, in het bijzijn van Matthijs van Nieuwkerk en Erben Wennemars, te bekennen dat hij inderdaad weer coke had gebruikt, zij het niet in de periode dat hij wedstrijden deed. Daar aan tafel zal Matthijs van Nieuwkerk een balletje opgooien. ‘Jij luistert naar Erben,’ zal hij tegen Yuri zeggen, daarbij het midden houdend tussen een bevel en een constatering. ‘Ik zie dat jij naar Erben luistert. Jij hebt iemand nodig die de druk van de topsport begrijpt. Jij hebt iemand nodig die dat kan relativeren. Erben kan dat. Erben weet wat vallen is. Erben weet wat opstaan is. Zo is het toch, Erben? Erben kan jou met beide benen op de grond zetten, zodat jij weer aan die latten kan gaan hangen. Erben gaat jou begeleiden.’ Yuri geeft schoorvoetend toe dat hij Erben hoog heeft zitten en dat het misschien wel een idee is. ‘Wil jij er weer bovenop komen? Wil jij naar de Europese top waar jij thuishoort?’ zal Matthijs van Nieuwkerk vragen op zo’n manier dat ontkenning niet tot de mogelijkheden behoort. En Yuri zal zeggen dat hij dat inderdaad wil. En Matthijs van Nieuwkerk zal zeggen dat hij dan naar Erben Wennemars moet luistern. ‘Of niet Erben?’ En Erben Wennemars zal op die typische manier die het midden houdt tussen onnozelheid en nonchalance zeggen dat hij ‘het wel wil proberen’. En hup, het Supertalent Erben Wennemars heeft z’n eigen televisieprogramma.

Markeer mijn woorden.

Molovich
Erkend miskend genie. Motto: succes is voor losers.

2 Reacties

  1. NEE TOCH? NEE TOCH? NEE TOCH? NEE TOCH? NEE TOCH? NEE TOCH? NEE TOCH? NEE TOCH? NEE TOCH? NEE TOCH? NEE TOCH? NEE TOCH? NEE TOCH? NEE TOCH? NEE TOCH? NEE TOCH? NEE TOCH? NEE TOCH? NEE TOCH? NEE TOCH? NEE TOCH? NEE TOCH? NEE TOCH? NEE TOCH? NEE TOCH? NEE TOCH? NEE TOCH? NEE TOCH? NEE TOCH? NEE TOCH? NEE TOCH? NEE TOCH? NEE TOCH? NEE TOCH? NEE TOCH? NEE TOCH? NEE TOCH? NEE TOCH? NEE TOCH? NEE TOCH? NEE TOCH? NEE TOCH?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *