Correspondentie (3)

Dag Max,

De schrijverij is weer voorbij, voor vandaag. Ik heb een aardig stukje geschreven over wijlen mijn vader voor Dirkswoud, en dat was het. Het komt nog naar Nurks toe, later, want ik heb een voorsprongetje, zoals je weet.
Gisteren schreef ik Dominik Lybaert aan: kunt u geen artikel over August Gillé voor Nurks schrijven? Jazeker, antwoordde hij vrijwel direct, u mag gerust alles uit mijn website pakken en een artikel schrijven. Als het gepubliceerd wordt, neem ik het ook op in mijn website. Ik stuurde hem later op de dag mijn artikel toe, en hij was er enthousiast over. Ik bedoel, we beginnen met de internationalisering van Nurks en we stomen meteen op naar Belgiëland!
Ze hebben daar nog steeds geen regering, zag ik op Canvas. Als dat geen splitsing wordt van België, dan weet ik het niet meer. Het zou ook wel het beste zijn, Vlaanderen en Wallonië apart van elkaar. Alleen: wat doe je met Brussel-Halle-Vilvoorde? Er een Europese gemeente van maken? Zodra dat opgelost is, is de splitsing daar. Dan kunnen ze ook eindelijk de boel wat normaler en simpeler gaan regeren, want zoals het daar nu gaat… De Belgen weten zelf nauwelijks hoe het toegaat in de vele parlementen of in de Wetstraat 16.
Nederland heeft 16,5 miljoen inwoners, België heeft er 10,5 miljoen. Nederland heeft al jarenlang 1500 zelfdodingen per jaar, België heeft er ongeveer 2500 per jaar. Het dubbele aantal dus van Nederland. Dat Finland er ook ongeveer zoveel heeft, verbaast me niets: de Finnen zijn ook altijd verkouden, ze glijden doodziek van de schans af en komen uiteindelijk terecht in één van hun duizend meren. Maar België! Hoe komt dat? Heeft België dan twee keer zoveel depressievelingen dan Nederland? Ik kan dat bijna niet geloven. Ik ken de cijfers niet (ik neem voor het gemak even aan dat het vak van psychiater ook in België wordt uitgeoefend) van de psychiatrische consultaties en ook niet van de antidepressiva die er in België geslikt worden. Dat zullen er allicht minder zijn dan in Nederland, maar dat cijfer van 1500 zelfdodingen is hier al 30 jaar hetzelfde.
Anafranil is inderdaad een prachtige naam voor een antidepressivum, het zou best kunnen zijn dat er een placebo-werking van uitgaat. Anafranil is een klassiek antidepressivum, uitgevonden in de late jaren vijftig. Die klassieke middelen hebben bijwerkingen: de eerste paar weken dat je het inneemt, heb je een droge mond en een met paracetamol cureerbare hoofdpijn. Je moet ook vooral geen overdosis innemen, want dat kan dodelijk zijn. De klassieke middelen schijnen beter te werken dan de modernere antidepressiva. Die hebben minder bijwerkingen, da’s waar, en je gaat niet dood aan een overdosis. Maar geef mij maar anafranil. (De hersenwetenschappers weten nog steeds niet goed hoe die middelen werken, maar daar wordt onderzoek naar gedaan.)
Onze leiders zijn een stelletje oude amateurs. Punt.

Een groet van je Ben.

P.S. Een geheim: doe dat nooit, een P.S., maar ik moet wel. Een gezegend mens kan altijd als hij 45 of 50 jaar is geworden, een minder gezegend mens worden. Hij kan altijd in depressies verzeild raken. Meestal gebeurt dat natuurlijk op je 17e jaar. Ongeveer. Maar het kan dus. Eénvijfde van de zelfmoorden in Nederland: mensen ouder dan 40 jaar. Dat moet je er overigens niet van weerhouden om elke dag feest te vieren, Max, want daar is het leven tenslotte voor.

5 Reacties

  1. Belgen zijn bescheiden mensen. Als ze niet meer kunnen trekken ze zich discreet terug. Nederlanders blijven nog jaren schreeuwen en lawaai maken.

  2. Vals bescheiden. Om een overontwikkeld schaamtegevoel, ordinaire verlegenheid en een met gemankeerde superioriteitsgevoelens volgepropt minderwaardigheidscomplex te maskeren.

    En Nederlanders zijn lompe Batavieren zonder zelfreflectie.

  3. En alle viespeuken die ’s nachts op mijn teller staan met hun googlezoektermen als “neuken met oud wijf” “negers met grote piemels” “puber poesjes” etc… komen altijd, maar dan ook ALTIJD uit België. Omgekeerd geldt ook: nooit een Nederlander er tussen. Of misschien toch een keertje ooit entje, van HEEL dichtbij België.

    Tip: vervang “België” door “Turkije” en je hebt de poppen aan het dansen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *