‘U bent geen grappenmaker?’

‘Op de Europese Kampioenschappen Langebaanzwemmen te Boedapest heeft de Nederlandse équipe eindelijk succes gehad. De 22-jarige Kees Markinga uit Dirkswoud behaalde de bronzen medaille op het onderdeel schoonspringen vanaf de 1-meter plank. Hij deed dit in een nieuw Nederlands record van 340,5 punten.’

Tot zover de berichtgeving van Studio Sport, vanavond.
Het schoonspringevenement werd vanmiddag uitgezonden door Eurosport en ik volgde de wedstrijd in café-hotel Te Waskip, Oosterzij 28 te Dirkswoud. Daar zat voor de tv een gezellige groep mannen, die helaas ook wel partijdig waren. Kreten als de volgende waren niet van de lucht:

‘Dekselse Kees! Hij duikt ze allemaal de goot in, zie je dat?’
‘Blikskaters, wat een mooie sprong!’
‘Kutsprongetje van die kuttekop uit Roemenië.’
‘Die Duitser kan er ook niets van.’
‘Zie je dat Kees al zijn borsthaar erafgeknipt heeft?’
‘Dat heeft hij eraf geschoren.’
‘Nee, erafgeharst. Dat is beter voor de stroomlijn.’
Ik zat naast Pieter Aling, de nu 66 jaar oude ex-kampioen van Noord-Holland. Zijn mening: ‘Ik ben natuurlijk een oude baas, ik kom nog uit de tijd dat dat schoonspringen kunstduiken genoemd werd. Wij schoren onze benen nog niet, want daar hadden wij de financiën niet voor. Wij kliefden het wateroppervlak en als we onder water waren, haalden we onze zwembroek op. Trainers? Die hadden wij niet. Tegenwoordig zitten ze met zijn achten langs de kant te applaudisseren, om de jury te beïnvloeden, maar daar hadden wij geen geld voor. Kijk, de hele sport is veranderd. Vroeger sprongen wij zo (de heer Aling tekent met zijn vinger de bovenste helft van een cirkel in de wat zurige lucht van het café-hotel). Maar tegenwoordig springen ze zo hoog mogelijk, ze maken wat pirouettes en dan komen ze in het water terecht. De hele sport is atletisch geworden, en dat was vroeger anders. Vroeger was het een volkssport, kunstduiken. Ik deed het zo: ik kwam aanrennen op de duikplank, dan dook ik, en terwijl ik mijn duikvlucht maakte, keek ik zo naar de jury (de heer Aling kijkt verheerlijkt boven zijn glaasje jenever uit) en dan kwam ik zo mooi mogelijk in het water terecht. Dat noemden wij: glad neerkomen. Ik had toen mijn snor ook al, ja. Een zwarte snor.’

19 Reacties

 1. Ja, dat dacht ik ook, in mijn naïviteit. Maar er zijn nog meer dingen die ik niet goed heb begrepen bleek.
  De Oppergod van Twitter, dat is Bert Brussen.
  De Ondergod, dat is zijn lakei, Bas Paternotte.
  Misschien is zelfs dàt allemaal onjuist. Ik ben nergens meer zeker van. Een bodem van zekerheid is vanavond weggevallen.

 2. Maar goed: ik ben maar net nieuw op Twitter. Voor ik begon, heb ik de handleiding gelezen. Daarin stond dat als iemadn teveel twitterde, je hem of haar kon “blocken”. Nou dat deed ik met Ebru Umar, die ik heel leuk vind, maar die veels te veel twitterde. En ik zei erbij: en de volgenden zijn Bas Paternotte en Bert Brussen, want die twitteren ook elke minuut van de dag, en dan raakt je timeline vol. Je kan ze niet HALF volgen, dat is het grote probleem.

 3. O, maar Bert Brussen is helemaal geen oppergod, dat is een klein jochie, volgens mij. Bas Paternotte ken ik niet. Zijn achternaam is wel heel katholiek, dus dat zal wel zo’n strebertje zijn.
  Niks van aantrekken, zeg ik altijd, en gewoon zeggen wat je zeggen wilt.

 4. Toen viel heel twitterland op mijn dak. Bleek ik de handleiding verkeerd te hebben gelezen: je moest niet “blocken”maar “unfollowen”.
  Ik ben ook handleidinganalfabeet.

  Ze zijn ECHT BOOS. Wel 20 mensen hebben me uitgescholden voor allerlei vies. Ik heb hun goden beledigd.

 5. Ach ja. Ik weet ook niets van de gewoonten op twitter (ik zit op Facebook, want ik vind die 140 karakters een belemmering).
  Maar van die GeenStijlers moet je je gewoon niets aantrekken: gewoon unfollowen, dat soort volk. Of blocken.

 6. Bij mij duurt het nog niet zo lang, een maand of drie. Ik maak er niet zo’n groot probleem van: ik pak gewoon een boek en ik ga lezen, ’s nachts. Ik blijf nooit woelen in bed.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *